Helyhiány a németországi bölcsődékben és óvodákban – esetenként akár havi 1000 eurós díj

Németországban a bölcsődei díjak tekintetében a lakhely a meghatározó. Egy elemzés szerint a különbségek jelentősek lehetnek. Egyes helyeken a magas keresetűeknek több mint 1000 eurót kell fizetniük egy helyért. Ezzel szemben Berlinben és Mecklenburg-Vorpommern tartományban nincs díj.
A bölcsődék lehetnek drágák vagy ingyenesek, ahogyan azt minden közösség és minden helyi hatóság maga dönti el Németországban.

Egyedi esetekben akár 1000 eurónál is több lehet a havi díja egy bölcsődének, ha a szülők kivételesen magas jövedelemmel rendelkeznek. Ez derül ki a Német Gazdaságkutató Intézet (IW) elemzéséből.

Az, hogy a szülőknek kell-e fizetniük, és ha igen, mennyit, elsősorban a lakhelytől, életkortól, a gyermekek számától, az ellátás mértékétől és a szülők jövedelmétől függ. A kritériumok azonban nemcsak tartományonként, hanem az egyes önkormányzatok között is eltérnek

Minél kisebb a gyerek, annál drágább az elhelyezése. Különösen a 3 év alatti gyermekek esetében nagyon drága a bölcsődei elhelyezés Németországban.

Több százezer gyermeknek nincs bölcsődei férőhelye

Az alacsony jövedelmű szülőknek, akik például gyermekpótlékot vagy lakhatási támogatást kapnak, általában nem kell fizetniük a bölcsődei díjat.
Göttingenben (Alsó-Szászország) például 35 000 euró éves jövedelemig 291 euróba kerül havonta az egész napos, 8 órás bölcsőde egy 1 éves gyermeket nevelő család számára.

Reutlingenben (Baden-Württemberg) a 8 órás bölcsőde havi 387 euróba kerül egy 1 éves gyermek esetében, 50 000 eurós bruttó szülői jövedelem mellett.

Mülheim an der Ruhrban (Nordrhein-Westfalen) a 175 000 eurót meghaladó éves jövedelemmel rendelkező szülők egy 2 év alatti gyermek után heti 45 óra bölcsődéért havonta 1009 eurót fizetnek, Bergisch-Gladbachban (Nordrhein-Westfalen) ez az összeg 200 000 eurót meghaladó jövedelem esetén eléri az 1220 eurót.

A bölcsődék az átlagos jövedelemmel rendelkezők számára is anyagi terhet jelenthetnek. Különösen drága számukra Mannheim-ban, ahol 50 000 eurós bruttó jövedelem mellett havi 399 eurót kell fizetniük 8 óra bölcsődéért. Ehhez jönnek még az étkezési és egyéb szolgáltatások költségei.

2027-től ingyenes bölcsődei férőhelyek Saarland tartományban

Berlinben 2018 óta, Mecklenburg-Vorpommern tartományban 2020 óta ingyenesek a bölcsődék és óvodák, Saarland tartomány 2027-ben követi példájukat, és csak a kiegészítő szolgáltatásokért, például az étkezésért kell majd fizetniük a családoknak.
Rheinland-Pfalz tartományban például a bölcsőde 2 éves kortól ingyenes. Bizonyos esetekben több gyermek ellátására is van állami szabályozás.

A legtöbb tartományban privát bölcsődék vannak, melyeknek saját díjszabásuk van.

Németországban 3 éves kortól az iskolakezdésig óvodai férőhelyet kell biztosítani. Az 1-3 éveseknek szintén jár a bölcsődei ellátás.

A 3 év alattiak számára meglévő férőhelyek azonban messze nem elegendőek ahhoz, hogy ténylegesen kielégítsék a szülők általi igényeket – áll a tanulmányban.
Forrás


Neked ajánljuk
Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.