Esett Németország digitális versenyképessége

Az IMD tanulmánya szerint Németország egyre jobban veszít a digitális versenyképességéből. A 63 ország ranglistáján idén visszaesett a 18. helyre. 2016-ban még a 15. helyen állt.

Magyarország a 47. helyen szerepel, Görögország után, de Szlovákia, Románia és Horvátország előtt.

A közgazdászok azt vizsgálták, hogy egy ország mennyire támaszkodik a digitális technológiákra. Ettől függhet az is, hogy egy ország milyen jól tud egy vírusjárvánnyal megküzdeni, mint pl. most a koronavírus járvánnyal.





Az alkalmazkodás képessége úgy az egyéni, mint a magánszektorban dolgozóknál egy fontos szempont, hogy a gazdaság a járvány után minél hamarabb helyre álljon” – mondta Christos Cabolis, az IMD vezető közgazdásza.

Cabolis szerint Németország kiváló kutatásokkal és tehetségekkel rendelkezik. Viszont: „Például hiányzik a technológiai infrastruktúra és a telekommunikációs beruházások. Ugyanakkor túl sok német nem ismeri ki magát a digitális világban. Az oktatás is alulteljesített ezen a területen“, mondta Cabolis.





Az előző évhez hasonlóan a rangsorolásban első helyen az USA és Szingapúr szerepel. Dánia most a harmadik helyen áll, és meg tudta előzni Svédországot. Az első 10 között az említett négy országon kívül Hong Kong, Svájc, Hollandia, Dél-Korea, Norvégia és Finnország is szerepel. Ez szinte nem változott a tavalyi rangsoroláshoz képest.

Az IMD tanulmánya szerint, ami megkülönbözteti az első tízet a többi országtól, az több minden. Pl. a digitális tehetség hatékony felhasználása. Ez ugyanis annak a jele, hogy az országok kihasználják a rendelkezésükre álló technológiai lehetőségeket, valamint az új technológiák bevezetésével sem késlekednek.

Az USA esetében például ez azt jelenti, hogy az oktatás és a kutatás a digitális növekedésmozgatórugója.





A robottechnika is egyre nagyobb szerepet játszik a képzésben.

Svédország és Dánia a rangsorban plusz pontokat szerez a tudás felépítésével, ami mindkét ország gazdaságát produktívabbá és hatékonyabbá teszi.

A tanulmány alapján természetesen nem lehet megjósolni, hogy melyik ország tudja hamarabb a járványt leküzdeni. „A fellendülést számos tényező vezérli, például az államháztartás állapota. De alapvetően a gazdaságok digitális versenyképessége is ”- mondta Arturo Bris, az IMD igazgatója.

A teljes lista,országok, mely országok fektetnek be a legjobban a digitalizálásba:

1. USA
2. Singapore
3. Denmark
4. Sweden
5. Hong Kong SAR
6. Switzerland
7. Netherlands
8. Korea Rep.
9. Norway
10. Finland
11. Taiwan, China
12. Canada
13. United Kingdom
14. UAE (Arab Emirátusok)
15. Australia
16. China
17. Austria
18. Germany
19. Israel
20. Ireland

21. Estonia
22. New Zealand
23. Iceland
24. France
25. Belgium
26. Malaysia
27. Japan
28.Luxembourg
29. Lithuania
30. Qatar
31. Slovenia
32. Poland
33. Spain
34. Saudi Arabia
35. Czech Republic
36. Kazakhstan
37. Portugal
38. Latvia
39. Thailand
40. Cyprus
41. Chile
42. Italy
43. Russia
44. Turkey
45. Bulgaria
46. Greece
47. Hungary
48. India
49.Romania
50. Slovak Republic
51.Brazil
52. Croatia
53. Jordan
54. Mexico
55. Peru
56. Indonesia
57. Philippines
58. Ukraine
59. Argentina
60. South Africa
61. Colombia
62. Mongolia
63. Venezuela

 

FORRÁS: www.wiwo.de

Bild von Gerd Altmann auf Pixabay 


Neked ajánljuk
Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.