25 000 nem EU-s vendégmunkást vár idén Németország

A repülőterek, szállodák és éttermek sürgősen munkaerőt keresnek Németországban. Ebben a munkaügyi hivatal fog segíteni egy új törvény által.




Németországban március elején lép érvénybe egy új rendelet, a “Fachkräfteeinwanderung“, vagyis a “szakemberbevándorlási” törvény, melynek segítségével a munkaerőhiányt akarják bizonyos szakmákban vendégmunkásokkal pótolni.

A külföldi segédmunkásokat például a repterekre és a vendéglátásba várják, azokban a szakmákban, ahol a legnagyobb munkaerőhiány van.

Az idei évre 25 000 fős kvótát határozott meg a munkaügyi központ, a vendégmunkások max. nyolc hónapig dolgozhatnak Németországban mint “Kurzzeit” alkalmazottak. Ennek azonban feltételei lesznek, legalább heti 30 órát kell dolgozniuk.




Az új rövidtávú foglalkoztatás jó lehetőséget ad a szezonális iparágakban vagy a főszezonokban működő munkaadók számára, hogy gyorsan tudjanak külföldi munkaerőt alkalmazni.

– mondta Vanessa Ahuja, a munkaügyi hivatal igazgatótanácsának tagja a SPIEGEL-nek.

Az érdeklődő munkaadók márciustól kényelmesen, online nyújthatják be a kérelmeket a munkaügyi hivatalnál.

Nincs korlátozás bizonyos ágazatokra

Kifejezetten nem a szakképzett munkavállalókról, hanem a segédmunkásokról (Hilfskräfte) van szó. Szakképzettség vagy diploma ebben az esetben nem szükséges.

A munkavállalókat a kollektív szerződésnek (Tarifvertrag) megfelelően vagy a kollektív szerződésben foglaltakkal azonos feltételekkel veszik fel, vagyis a szakmákban meglévő feltételek szerint.




A munkáltató köteles fedezni az utazási költségeket is. A kvóta nem korlátozódik meghatározott ágazatokra. Az egyetlen kivétel a mezőgazdaság, amelyre külön idénymunkás-szabályozás (Saisonarbeiter-Regelungen) vonatkozik.

Ez a fajta megoldás egy 2022-es, akkoriban megbukott ötletre hasonlít, amikor 2 000 vendégmunkást akartak ideiglenesen Törökországból és balkáni országokból toborozni, hogy a repülőtereken a kialakult poggyász-káoszba segítsenek.

Valószínűleg most is főleg ezekből az országokból várnak vendégmunkásokat.




Forrás


Neked ajánljuk
Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.