A nyaraláson spórolnak a legkevésbé Németországban – Bajorország a kedvenc a belföldi turizmusban

Az általános gazdasági visszaesés ellenére a németek idén is költenek a nyaralásra. Bajorország továbbra is az első számú nyaralási célpont – természetesen csak a belföldi turizmusban.




Hová mennek a németek legszívesebben nyaralni?

Külföldön Spanyolország az utóbbi időben tovább növelte vezető pozícióját olyan álomcélpontokkal, mint Mallorca. Továbbra is nagyon népszerűek a görögországi nyaralások, bár a szomszédos Törökországban a török líra leértékelődése miatt különösen kedvező az ár-érték arány. A közel-keleti konfliktus ellenére az olyan arab országok, mint Egyiptom, szintén továbbra is keresettek.

Sorrendben a legnépszerűbbek:

  • Spanyolország
  • Olaszország
  • Törökország
  • Horvátország
  • Görögország

Ezek a Forschungsgemeinschaft Urlaub und Reisen (FUR) 2024-es utazási elemzésének első megállapításai a jövő héten Berlinben kezdődő ITB turisztikai vásár előtt.

A külföldi nyaralások kerülnek a középpontba, de Bajorország még mindig vezet Németországban

2023-ban a németek már majdnem olyan gyakran mentek nyaralni, mint a járvány előtti évben. Az utazásokra a költekezés még új rekordot is elért, 87 milliárd eurót. A FUR optimista, hogy ez a tendencia 2024-ben is folytatódik.

Az 5 napos vagy annál hosszabb nyaralásokra fordított kiadások azonban már gyakrabban koncentrálódnak egyetlen nagyobb utazásra, mint korábban, amikor évente két vagy több nyaralásra is elmentek a németek.




A fellendülőben lévő Horvátország például a hosszabb, legalább ötnapos nyaralások célpontjaként szerepel. Bajorország különösen népszerű a rövidebb, például hétvégi, utazások esetében.

A 2-4 napos rövid utazások esetében az emberek gyakran a szárazföld belseje felé veszik az irányt, ahol Bajorország ismét az élen végzett a 2023-as tartományi összehasonlításban. Ezt követi Schleswig-Holstein és Mecklenburg-Vorpommern, amely jelentősen lemaradt. Összességében azonban a belföldi turizmus piaci részesedése tovább csökkent.

A belföldi utazás a koronavírus okozta utazási korlátozások miatt 2020-ban minden eddiginél magasabb szintet ért el. Időközben a fő hangsúly ismét a Földközi-tengerre helyeződött.

A legtöbben már tudják, hova mennek nyaralni idén

A legtöbb németországi lakosnak már konkrét utazási tervei vannak 2024-re, 41 százalékuk már pontosan tudja, hová szeretne utazni. Csak nagyon kevesen akarnak spórolni. A nyaralás ismét nagyon fontos lett a fogyasztók számára annak ellenére, hogy általános infláció van és az utazási költségek is nőttek.




A 2024-re vonatkozó nyaralási tervek – minden válság ellenére – optimisták a FUR utazási elemzése szerint, amely több mint 50 éve gyűjti a megfelelő adatokat: “A gazdasági helyzet viszonylag negatív kilátásai ellenére a németek üdülési tervei pozitívak” – állapították meg a kutatók.

A felmérés szerint mindössze

  • 10% egyáltalán nem akar idén elutazni,
  • 73% mindenképpen tervez utazást,
  • 41% pedig már eldöntötte úti célját.

Ez több, mint 2023-ban ugyanebben az időszakban, és hasonló számok, mint a koronavírus-járvány előtt, ami azt jelenti, hogy a legtöbb ember számára Németországban évente legalább egy hosszabb nyaralás az élet része.

Ha pedig kevesebb az emberek pénze, inkább más területeken spórolnak és nem a nyaraláson. Csak kevés németországi lakos mond le anyagi okokból a nyaralásról.

Mire kiváncsiak az utazók nyaraláskor?

A FUR mintegy 12 000 turistát kérdezett meg az utazási motivációikról: mintegy kétharmaduk a mindennapokból való kiszakadást nevezte meg első számú nyaralási célként, ezt követte a pihenés, a szórakozás és az élvezet.




Ezt követően a friss energiát, a napfényt és a meleget említették.

  • Az utazók 59%-a számára a nyaralás a kényeztetésről szól.
  • 56% utazik a természet megtapasztalásáért vagy egyszerűen csak több időt szánni egymásra a pihenés és kikapcsolódás mellett.
  • 49% azt mondta, hogy szabad akar lenni a nyaralás alatt.

Ezek a célok alig változtak az elmúlt években. A tanulmány arra a következtetésre jut, hogy az emberek még a gazdaságilag nehéz időkben sem fogják hagyni, hogy bárki elvegye tőlük az év legszebb időszakát, a nyaralást, számol be róla a br24 magazin.


Neked ajánljuk
Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.