Baden-Württemberg feloldja a 3G szabályt az üzletekben szerdától

Baden-Württemberg szerdatól feloldja a 3G szabályt az üzletekben

Kedden jelentette be Baden-Württemberg miniszterelnöke a szerdától érvényes új korona-rendeletet a tartományban. Ezek alapján az üzletekben megszűnik a 3G szabály.




Szerdától Baden-Württembergben az új korona-rendelet szerint feloldják a 3G szabályt az üzletekben, az FFP2 maszk-kötelezettség marad.

Kretschmann miniszterelnök elmondta, hogy a járványügyi értékek már nem indokolják a 3G szabály megtartását az üzletekben. Hivatkozott arra is, hogy ezt már több tartomány is feloldotta.

Több néző a rendezvényeken

A sport-és kultúrális rendezvényeken a max. kapacitás 50%-os lehet. A szabadban 2G plus szabálynál max. 10.000 fős, a 2G szabály mellett 5.000 fős a megengedett.

Zárt térben a 2G plus szabály mellett max. 4.000 fő, 2G szabálynál max. 2.000 fő a megengedett látogató.

Az 500 fő feletti rendezvényeken fix ülőhellyel kell rendelkezni és max. 10%-os álló helyet lehet elfoglalni.

A gasztronómiában nem lesz kontaktkövetés

A legtöbb helyen, pl. éttermekben nem kell többet leadni a személyes adatokat, csak bizonyos helyeken, ahol a fertőzésveszély magasabb, mint pl. diszkókban, idősek otthonában, kórházakban.




A Luca-App márciustól már nem lesz használatban, helyette a Corona-Warn-App-et lehet használni, ahol szükséges.

Húsvétig marad az iskolákban és óvodákban a tesztelés

Az oltatlan gyermekeknek április 13-ig kell heti háromszor elvégezni a gyorstesztet. Ha PCR-teszt, elég heti két alkalommal.

Azokat a gyerekeket, akiknek az oltása több, mint 3 hónapja volt, és akik nem kaptak harmadik oltást, szintén továbbra is tesztelni kell. Akiknek megvan a harmadik oltása, úgy diáknak mint tanárnak, továbbra is ingyen rendelkezésre kell állnia a tesztelés lehetősége.

A 12-17 évesekre vonatkozó külön szabályok megmaradnak

Egyelőre az oltatlan diákok továbbra is szabadon járhatnak kávézókba és mozikba, éttermekbe. Ez azt jelenti, hogy a diákigazolvánnyal továbbra is be lehet menni mindenhova, ahol a 3G vagy a 2G szabály érvényes.

További enyhítések a miniszterelnöki konferencia után

Kretschmann kilátásba helyezte, hogy a február 16-i miniszterelnöki konferencia után további enyhítések várhatóak.

Az első tendenciák az mutatják, hogy az Omikron vírusvariáns nem okoz súlyos megbetegedéseket. Kretschmann megerősítette, hogy a járványügyi szigorítások teljes feloldásáról csak húsvét után lehet beszélni.

A héten Bajorország is enyhít bizonyos területeken, és több tartomány is feloldja a 2G szabályt az üzletekben.

Forrás


Neked ajánljuk
Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.