Terror-cselekmény vagy ámokfutás Limburgban, Hessenben – 9 sérült

Limburg, Hessen, 2019. október 7, hétfő délután

Egy kispályás bűnöző arab menekült tartózkodási engedély nélkül kiráncigál egy teherautósofőrt a fülkéjéből és átveszi az irányítást az autó felett. Ezután belevezet egy sor autóba, 9-en könnyen megsérülnek. Véletlenül a környéken vannak civil rendőrök, akik azonnal elfogják és talán ezzel valami sokkal rosszabbat előznek meg.

A szír elkövető hétfő délután a hesseni kisvárosban ellopott egy teherautót majd 8 személygépkocsinak nekiment és egymásra tolta őket. Több fiatal rendőr is a közelben töltötte éppen a szabadidejét, amikor az eset történt. Ők segítettek elfogni a tettest, a sebesülteket pedig elsősegélynyújtásban részesítették. Elfogásakor ellenállt, de a rendőrök könnyebb sérüléssel megúszták. A belügyminiszter, Horst Seehofer dicsérte és megköszönte a rendőrök segítségét.

 

LkwLimburg.jpg

 

A tettesnek saját bevallása szerint nincs köze szélsőséges iszlám csoportokhoz. A rendőrség számára idáig drogos és erőszakos ügyeiért volt ismert.

A tartózkodási engedélye lejárt

A 32 éves szíriai 2015-ben érkezett Németországba és csak korlátozott, ideiglenes menekültstátuszt kapott. A tartózkodási engedélye október 1-én járt le, egyelőre nem tudni, hogy folyamodott e meghosszabbításért. A Frankfurti Általános Ügyészség jelenleg minden irányba nyomoz, keresik az indítékot, ennek hiányában nem tudják kijelenteni, hogy terrorcselekményről van e szó.  Hétfő este a rendőrség átnézte a tettes lakását, amely Limburgtól kb. 80 km-re van, itt lefoglaltak többek között néhány mobiltelefont és USB adathordozót.

A járókelők szerint többször is “Allah”-ot mondott

A tettes erőszakkal húzta ki a teherautó sofőrjét a kabinjából, miközben az egy piros lámpánál várt. A sofőr így írta le a történteket a “Frankfurter Neue Presse”-nek:  “Egy férfi kirángatott a kabinomból.” Miközben a piros lámpánál állt, kirántotta az ajtót és nagy szemekkel nézett a sofőrre, aki ezt kérdezte: “Mit akarsz tőlem? De a férfi nem válaszolt semmit”. – mondta a sofőr – “Ekkor megint megkérdeztem. Erre kirángatott a teherautómból“.

Járókelők szerint többször is “Allah”-ot mondott.

A logisztikai cég, a teherautó tulajdonosa “Pfenning” Heddesheim-ból, a baden-württembergi Rhein-Neckar-Kreis-ból, az internetes oldalán közölte, hogy a sofőr a körülményeknek megfelelően jól van és a cég a károsultak felé sajnálatát fejezte ki.

Visszatekintés

2016 december 19-én Berlinben egy tunéziai hajtott be a karácsonyi vásárra egy lopott teherautóval. Akkor 12 ember halt meg. 2016-ban 86 ember halt meg Nizzában egy teherautó által. Münster-ben 2018 áprilisában egy ámokfutó autóvezető a belvárosban 4 embert ölt meg és több, mint 20 embert életveszélyesen megsebesített végül magával is végzett, tettét nem sorolták a terror-cselekmények közé, pszichésen labilisnak ítélték meg.


Neked ajánljuk
Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.