A német Bundesbank elhúzódó gazdasági visszaesésre számít Németországban

Recesszió várható Németországban

Németországban augusztusban csaknem 8%-kal emelkedtek az árak az előző évhez képest. Ez főként a földgáz, a fűtőolaj és az élelmiszer megemelkedett árainak volt köszönhető. A német Bundesbank legfrissebb jelentése szerint recesszió várható Németországban.




A Bundesbank friss jelentése szerint a német gazdaságra elhúzódó gazdasági visszaesés vár a jövő évben is.

“A német gazdaságban egyre inkább a recesszió jelei mutatkoznak a gazdasági teljesítmény jelentős, széles körű és elhúzódó csökkenését illetően” – áll a jegybank szeptember 19-én közzétett legfrissebb havi jelentésében.

Ennek oka elsősorban az ukrajnai háború következtében megszakadt energiaellátás.

“A magas infláció és az energiaellátással kapcsolatos bizonytalanság nemcsak a gáz- és villamosenergia által leginkább érintett iparra és annak exporttevékenységeire, beruházásaira, hanem a privát fogyasztókra és a tőlük függő szolgáltatókra is hatással lesz” – magyarázták a Bundesbank közgazdászai.




Az év utolsó 3 hónapjában és a jövő év elején érezhető visszaesés lesz a német gazdaságban a Bundesbank előrejelzése szerint. Az embereknek kétszámjegyű inflációval kell számolniuk a következő időszakban, a kormány által meghozott segélycsomagok csak később fejtik ki a hatásukat, várhatóan a jövő év elején.

Korábban a statisztikai hivatal is hasonlót jósólt

A Német Statisztikai Hivatal megerősítette, hogy a fogyasztói árak növekedése 7,9% volt tavaly augusztushoz képest, júliusban ez még 7,5%-os volt, júniusban pedig 7,6%-os volt az inflációs ráta.

A magas infláció fő oka továbbra is az energiaárak és az élelmiszer árak emelkedése.

– mondta Georg Thiel, a statisztikai hivatal elnöke.




A fűtőolaj és a földgáz felhajtja az energiaárakat

A fogyasztók számára az energia drágult a leginkább. A könnyű fűtőolaj ára egy év alatt 111,5%-kal emelkedett, a földgázért 83,8%-kal, az áramért pedig 16,6%-kal kell többet fizetni.

Az olyan üzemanyagokért mint a benzin, 16,5%-kal kell többet fizetni. Az üzemanyagár adókedvezménye augusztus végi lejártával az üzemanyagárak ismét erőteljesebben emelkedtek. Az energia- és üzemanyagárak átlagosan 12,5%-kal drágították a szervezett utazásokat is. Az éttermek és a szállodák átlagosan 8,1%-kal drágultak.

A hús és a kenyér jelentősen drágult

A németországi lakosoknak augusztusban átlagosan 15,7%-kal többet kellett költeniük élelmiszerekre és az alkoholmentes italokra. A hús és húskészítmények 18,6%-kos növekedéssel az élen jártak. A kenyér és a gabonatermékek átlagosan 17,1%-kal, a zöldségek 9,7%-kal drágultak.




Az ifo intézet szerint az infláció jövőre tovább emelkedik

Fogyasztói szempontból különösen az energiaárak miatt várhatóan tovább növekednek az árak az elkövetkező hónapokban, ezt jósolja az ifo intézet is.

Szerintük különösen 2023 elején várható, hogy az energiaszolgáltatók érezhetően emelni fogják az áraikat az ukrajnai háború miatt bekövetkezett magas beszerzési költségek miatt.

A müncheni székhelyű ifo intézet várakozásai szerint az infláció 2023 elejére 11%-ra emelkedik. A becslések szerint a teljes 2023-as év átlagosan 9,3%-os inflációt hoz.

Forrás1 Forrás2


Neked ajánljuk
Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.