Németország: augusztus 1-től mindenkinek tesztkötelezettség beutazáskor – Markus Söder jelentette be

Augusztus 1-től tesztkötelezettség Németországba utazáskor

Eddig úgy volt, hogy szeptember 10-ig marad a jelenlegi beutazási szabály és augusztus 10-én tárgyalják az új szabályokat. Habár már júniusban tervezték, hogy bevezetik a tesztkötelezettséget minden beutazónak és eltörlik a rizikóterület besorolást, abból sem lett semmi. Söder valami egészen újat jelentett be tegnap este a tv-ben. A kormány még tárgyal róla, rendelet még nincs.




A német kormány úgy döntött, hogy mielőbb szigorítani akar a beutazási szabályokon, és negatív tesztet kér minden beutazótól. Söder egy interjúban bejelentette, hogy ez a tervek szerint augusztus 1-től lép érvénybe. Hogy milyen tesztet kérnek majd, még nem tudni.

Seehofer német belügyminiszter utólagosan egészítette ki Söder nyilatkozatát, miszerint a gyógyultaknak és a beoltottaknak nem kell teszt, írja a Welt magazin.

FRISSÍTÉS: A kormány döntött, augusztus 1-től jön a tesztkötelezettség a beutazóknak 12 éves kortól és antigén gyorsteszt lesz szükséges a beutazáshoz. Részletekről itt lehet olvasni!

A döntést Söder elmondása szerint a tartományi vezetők nyomására hozták meg. Részletek egyelőre nem ismertek, a kormány a rendeleten még dolgozik, ez egyelőre tervezet.

A kormány mindent megtesz, hogy már augsztus 1-től szúrópróba szerűen ellenőrizze nem csak a légiközlekedésben beutazókat, hanem az autókkal és vonattal közlekedőket is.

– mondta Bajorország miniszterelnöke Markus Söder.

Kedd délután közölték vele, hogy jogilag megadják erre a lehetőséget, mondta Söder az ARD műsorában tegnap este.

Söder elmondta, hogy a szabályok így egyszerűek, mindenki aki Németországba beutazik, fel kell, hogy mutasson egy negatív tesztet, mindegy milyen úton jön.

Szerinte ez a szabály tiszta és világos, és az ország számára biztonságos. Jelenleg a nem beoltott embereknek csak a légiközlekedésnél kell tesztet felmutatniuk.




Az eredeti terv, miszerint szeptember 11-től vezetjük be a kötelező tesztelést a beutazóknak, egy vicc lett volna, hiszen addigra a legtöbben visszatérnek a nyaralásukból.

– mondta Söder.

A tartományok egyre nagyobb nyomást gyakoroltak a kormányra a beutazási szabályok szigorítása miatt, írja a német ntv.

Nem mindenkit ellenőriznek

Söder elmondta, hogy szúrópróbaszerű ellenőrzés lesz, és nem feltétlenül a határokon, mivel torlódást nem szeretnének. Az ellenőrzések a határ közeli helyeken várhatóak.

A többi szabályok szeptember 10-ig elvileg megmaradnak, vagyis aki magasan fertőzött területről érkezett, annak min. 5 napra kell karanténba mennie. Ilyen pl. Spanyolország, Hollandia, Portugália.

Az aktuális területi besorolásokat az RKI oldalán lehet folyamatosan figyelemmel kísérni. Mivel Magyarország semelyik területi besorolásba sem tartozik, ezért az innen érkezőkre augusztus 1-től csak a negatív teszt szükséges azoknak, akik nem gyógyultak és nincsenek beoltva. Részleteket a teszt milyenségéről stb. nem közöltek idáig.

A tartományok vezetői és a kormány augusztus 10-én ül össze, eredetileg az volt a terv, akkor döntenek majd az új beutazási szabályokról.




Az ARD műsorában jelentette be Söder a hírt kedd este

1788
Szerinted teljes lezárás ill. szigorítás lesz ősszel / télen, vagy csak azoknak, akik nincsenek beoltva? 2021. július 7.

Forrás


Neked ajánljuk
Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.