Németországban tartományonként másképp nyitnak az iskolák

Iskolahelyzet Németországban

Az iskolák és óvodák bezárását a tartományok különbözőképpen írják felül. Rövid összefoglaló tartományonként az eddigi bejelentések szerint, mely idővel változhat.

Baden-Württemberg

Január 18-tól megnyílhatnak az óvodák és az általános iskolák. Winfried Kretschmann miniszterelnök kedden este ezt tűzte ki célul, amennyiben a járványhelyzet megengedi. Végleges döntés jövő héten születik.




Bayern

Bajorország a jelenlegi fertőzési helyzetre való tekintettel ragaszkodik korábbi menetéhez. Markus Söder miniszterelnök szerint januárban nem lesz óvoda és iskolanyitás. “Nem szabad idő előtt feladnunk” – mondta a Twitteren. Kivételek a végzős osztályokra vonatkoznak. A tervek szerint februárban nyitnak ki újból kezdetben az általános iskolák. A farsangi szünidőt a tananyag pótlására használják fel.

Berlin

Január 11-től a 9-11. osztályosoknak és végzős osztályoknak megkezdődik a tanítás lesz. Január 18-tól az iskola 1–3. osztályaiban napi legalább 3 órás órák lesznek, olyan csoportokban is, amelyek fele nem haladják meg a szokásos méretet. A következő lépésben ezt a szabályt kiterjesztik a 4–6. évfolyamokra január 25-től. Az általános iskolásoknak napközi otthon lesz január 11-től.




Brandenburg

Január 8-ig nem hoznak végleges döntést, mondta Florian Engels kormányszóvivő.

Bremen

Bremenben a szünidő pénteki befejezése után nem kötelező az iskolalátogatás, így a szülők maguk dönthetnek arról, hogy iskolába akarják e küldeni a gyerekeiket, vagy sem.

Hamburg

Távoktatás lép érvénybe, de napközi otthon a gyerekek felügyeletére továbbra is lehetőség lesz. A szülőket arra kérik, hogy tartsák otthon gyermekeiket – az iskolák továbbra is nyitva állnak az 1–6. osztályig a gyerekek előtt és az óvodákban is tudnak vigyázni rájuk szükség esetén.




Hessen

Távoktatásra váltanak az iskolák, kivéve a végzős osztályok. A szülőket arra kérik, hogy tartsák otthon gyermekeiket – az iskolák továbbra is nyitva állnak az 1–6. osztályig, tanításban is részesülhetnek.

Mecklenburg-Vorpommern

A járvány idáig viszonylag kevéssé érintette a tartományt, ezért az óvodák és iskolák  továbbra is nyitva maradnak. “Folytatjuk az eddigiekhez hasonlóan” – mondta Manuela Schwesig miniszterelnök. A szülőket arra kérik, hogy tartsák otthon gyermekeiket – az iskolák továbbra is nyitva állnak az 1–6. osztályig. A tanulók csak akkor jöhetnek, ha az otthoni ellátás nem lehetséges. A 7. osztálytól további távoktatásokat terveznek. A kevésbé fertőzött helyeken lehetséges, hogy már január 18-án megnyitnak az iskolák.

Niedersachsen

Január 18-től váltakozó oktatást terveznek.




Nordrhein-Westfalen

Napköziotthonok várnak az 1-6. osztályos gyerekekre, de külön kérték a szülőket, hogy tartsák őket inkább otthon őket. Az óvodák is “járványüzemmódban” lesznek csak nyitva január végéig.

Rheinland-Pfalz

A távoktatást január 22-ig meghosszabbítják. Különleges esetekre napközi otthon lehetőség adott. A tervek szerint január utolsó hetében az 1-6. osztályig megnyitják az iskolákat váltakozó oktatásban. Végzős osztályoknak január 15-től érvényes egy külön szabályozás, miszerint megosztott osztályokkal részt vehetnek az oktatásban. Az óvodák továbbra is nyitva maradnak azoknak, akik otthon nem tudnak vigyázni a gyerekekre.

Saarland

Itt még nem jelentettek be újabb szabályozást. Távoktatás és napköziotthon lehetőség az 1-6. osztályosoknak illetve az óvodásoknak lesz, de a szülőknek azt ajánlják, hogy otthon vigyázzanak a gyerekekre.




Sachsen

A járványügyi helyzet különösen rossz ebben a tartományban, ezért az óvodák és iskolák február 8-ig zárva maradnak. A tartományi kormány szerint minden tanuló kezdetben otthon marad január 31-ig távoktatásra, kivételek csak az idősebb korosztályok végzős osztályaira vonatkoznak. Napköziotthon lehetőség lesz az általános iskolások és az óvódás gyermekek számára. Ezután jön a téli szünidő, amit előrehoznak február 8-ig, a szünidő második hete húsvétkor lenne bepótolva. Az iskolák csak akkor nyitnak meg, ha a járványügyi számok megengedik és akkor is váltakozó oktatás lenne.

Sachsen-Anhalt

Csak végzős osztályokat indítanak, mindenki másnál távoktatás lesz. Napköziotthont az 1-6. osztályosok számára csak bizonyos munkával rendelkező szülők gyerekeinek lehetséges.

Schleswig-Holstein

Január 11-től távoktatás lesz, kivéve a végzős osztályoknak. Napköziotthon lehetőség az 1-6. osztályosoknak, mint az év elején. Amennyiben a járványügyi számok megengedik, azonnal fokozatosan megkezdenék az iskolában a rendes oktatást, akár január vége előtt. Itt a fertőzöttek száma általánosan alacsony.

Thüringen

Az óvodák és iskolák bezárnak január végéig. A téli szünidőt január végére előrehozzák. Előreláthatólag csak február közepén lesz egy részbeni nyitás.

www.ntv.de


Neked ajánljuk
Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.